top of page

Πώς επιλέγω ερωτηματολόγιο προσωπικότητας για τον οργανισμό μου;

Έγινε ενημέρωση: 8 Ιουν 2023





Κάνοντας μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι τα αποτελέσματα για τα «test προσωπικότητας» είναι αμέτρητα. Ειδικότερα στον εργασιακό χώρο, τις τελευταίες δεκαετίες, πολυάριθμα ερωτηματολόγια προσωπικότητας προσφέρονται προς χρήση από τους οργανισμούς. Η μεγάλη αυτή προσφορά οφείλεται στη μεγάλη ζήτηση, καθώς, σύμφωνα με το lattice.com, υπολογίζεται ότι περίπου το 80% των εταιρειών Fortune 500 χρησιμοποιούν ερωτηματολόγια προσωπικότητας για αξιολόγηση υποψηφίων και εργαζομένων, και ότι η αγορά των ερωτηματολογίων προσωπικότητας ξεπερνά σε αξία τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.


Καθώς όλο και περισσότερα ερωτηματολόγια προσωπικότητας προστίθενται στην αγορά, η επιλογή αυτού που ταιριάζει περισσότερο στον οργανισμό σας δεν είναι απλή υπόθεση. Στην επιλογή αυτή, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα ερωτηματολόγια προσωπικότητας αποτελούν επιστημονικά εργαλεία μέτρησης κι επομένως θα πρέπει να τηρούν τις επιστημονικές αρχές. Η αγορά των ψυχομετρικών εργαλείων είναι κατά κύριο λόγο μη ελεγχόμενη, καθώς δεν υπάρχει κάποιος διεθνής φορέας που να τα εγκρίνει πριν κυκλοφορήσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ορισμένων ερωτηματολογίων. Φυσικά, υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί που ελέγχουν τις ιδιότητες των ψυχομετρικών εργαλείων και παρέχουν οδηγίες ανάπτυξης και χρήσης όπως το British Psychological Society, όμως αυτό γίνεται προαιρετικά και δεν αποτελεί τον κανόνα.


Επομένως, υπάρχουν πολλές παράμετροι που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατα την επιλογή ερωτηματολογίου προσωπικότητας, όπως την θεωρητική προσέγγιση, τις ψυχομετρικές ιδιότητες και την εμπειρία συμπλήρωσης. Παρακάτω, έχουμε συγκεντρώσει χρήσιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε αυτές τις παραμέτρους.


1η παράμετρος: Type-based vs Trait-based

Ας ξεκινήσουμε από έναν πολύ βασικό και παράλληλα σημαντικό διαχωρισμό των ερωτηματολογίων προσωπικότητας: τα Type-based και τα Trait-based. Οι κατηγορίες αυτές διαφοροποιούνται βάσει της θεωρητικής προσέγγισής τους για τη μέτρηση της προσωπικότητας, σε αυτές που αναγνωρίζουν την ύπαρξη τύπων προσωπικότητας και σε αυτές που θεωρούν ότι η προσωπικότητα είναι ένας συνδυασμός χαρακτηριστικών. Στην πρώτη κατηγορία, των Type-based, ανήκουν ερωτηματόλογια όπως οι πολυάριθμες εκδόσεις των μοντέλων DISC και MBTI. Τα ερωτηματολόγια αυτά συνήθως κατηγοριοποιούν τα άτομα σε ένα συγκεκριμένο τύπο που παρουσιάζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή συνδυασμούς χαρακτηριστικών (π.χ. Dominance, Ιnfluence, Steadiness,Conscientiousness). Πολυάριθμες έρευνες έχουν αποδείξει ότι, αν και τα type-based ερωτηματολόγια βοηθούν στην αποτύπωση της προσωπικότητας του ατόμου, δεν είναι κατάλληλα για την επιλογή προσωπικού, καθώς δίνουν έμφαση στις ομοιότητες μεταξύ των ανθρώπων με έναν μάλλον άκαμπτο τρόπο, και δεν προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για τα επιμέρους χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου. Από την άλλη πλευρά, τα Trait-based ερωτηματολόγια θεωρούν την προσωπικότητα ως συνδυασμό χαρακτηριστικών, δίνοντας έμφαση στις διαφορές μεταξύ των ατόμων παρά στις ομοιότητες τους. Τα ερωτηματολόγια αυτά παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των ατόμων σε μια σειρά χαρακτηριστικών, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τις μικρές ή μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ τους, αφήνοντας έτσι περιθώρια μοναδικότητας για το κάθε άτομο. Για τον λόγο αυτό, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα trait-based ερωτηματολόγια μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τις αποφάσεις στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού, καθώς δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη και αναλυτική εικόνα για το προφίλ προσωπικότητας των ατόμων. Ορισμένα από τα γνωστότερα Trait-based ερωτηματολόγια προσωπικότητας είναι το OPQ, το 16PF και το Hogan Personality Inventory, ενώ η θεωρητική βάση σε αρκετές περιπτώσεις προκύπτει από το μοντέλο των Big Five personality traits.

2η παράμετρος: Occupational vs Generic Personality

3η παράμετρος: Αξιοπιστία, Εγκυρότητα, Δυσμενείς Επιπτώσεις

4η παράμετρος: Εμπειρία συμπλήρωσης


Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα SHL Personality Assessments, τα οποία χρησιμοποιούνται για περισσότερες από 10.000.000 αξιολογήσεις κάθε χρόνο λόγω της επιστημονικότητάς τους, της θετικής εμπειρίας συμπλήρωσης και της δυνατότητας παροχής αυτοματοποιημένου video feedback, επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

bottom of page