top of page

Η σημασία του Skills-Based Hiring

Έγινε ενημέρωση: 18 Δεκ 2023


Skills Based Hiring

Στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, η παραδοσιακή προσέγγιση στην πρόσληψη με βάση αποκλειστικά την εμπειρία, δεν είναι πλέον αποτελεσματική. Στο πλαίσιο των διαρκώς μεταβαλλόμενων απαιτήσεων της αγοράς εργασίας, οι οργανισμοί υιοθετούν σιγά-σιγά μια νέα προσέγγιση, αυτή του Skills-Based Hiring, η οποία επικεντρώνεται στην αξιολόγηση των υποψηφίων βάσει των δεξιοτήτων τους.


Δίνοντας βάση στα soft skills, όπως η επικοινωνία, η ομαδική εργασία και η προσαρμοστικότητα, οι εταιρείες μπορούν να εντοπίσουν υποψήφιους που διαθέτουν τις απαραίτητες ικανότητες για να ξεχωρίσουν στον ρόλο τους σήμερα και να προσαρμοστούν στον μεταβαλλόμενο περιβάλλον της εργασίας.

Focused PowerSkills Framework

Τι μπορούμε να μάθουμε μέσα από τα δεδομένα μας για τις Skills-Based προσλήψεις; Διαβάστε το report μας, από την ομάδα επιστημόνων μας, για τις δεξιότητες του μέλλοντος και που να τις βρείτε.


Γιατί Skills-Based Hiring;


Υπάρχουν τρία βασικά οφέλη από το Skills-Based Hiring:


  1. Expanding the candidate pool: Το Skills-Based Hiring διευρύνει το candidate pool πέρα ​​από υποψηφίους με την εργασιακή εμπειρία. Αυτή η προσέγγιση δίνει ευκαιρίες στα άτομα που ενδέχεται να μην έχουν συγκεκριμένη εμπειρία αλλά διαθέτουν τα soft skills που χρειάζεται η θέση. Αναγνωρίζοντας τις ικανότητες των υποψηφίων, οι οργανισμοί μπορούν να αξιοποιήσουν ένα πιο ποικιλόμορφο talent pool, προωθώντας την καινοτομία.

  2. Benefits and objectivity: Η μετάβαση από μια προσέγγιση που επικεντρώνεται στην εμπειρία προς το Skills-Based Hiring φέρνει αντικειμενικότητα και μια συνεπή κατανόηση των ικανοτήτων των εργαζομένων εντός του εργατικού δυναμικού. Επιτρέπει στους οργανισμούς να αξιολογήσουν τους υποψηφίους βάσει της ικανότητάς τους να εκτελούν το έργο αντί να εξαρτώνται αποκλειστικά από προηγούμενες εμπειρίες. Αυτή η αλλαγή εξασφαλίζει ότι η διαδικασία παραμένει σχετική και προσαρμόσιμη, οδηγώντας σε καλύτερες αποφάσεις πρόσληψης.

  3. Leveraging data for success: Η αξιολόγηση των υποψηφίων για δεξιότητες κατά τη διαδικασία πρόσληψης είναι μόνο η αρχή. Τα δεδομένα που συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης γίνονται πολύτιμο εργαλείο για την ενσωμάτωση, την ανάπτυξη και την οργάνωση της σταδιοδρομίας εντός του οργανισμού. Κατανοώντας τις δεξιότητες που υπάρχουν στο εργατικό δυναμικό και εντοπίζοντας κενά, οι οργανισμοί μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις, να διευκολύνουν την εκπαίδευση και την επανακατάρτιση των εργαζομένων τους.


Πως να δημιουργήσετε την κατάλληλη διαδικασίa πρόσληψης με βάση τη skills-based προσέγγιση


1. Universal Competency Assessment


Το UCA παρέχει τη δυνατότητα αξιόπιστης και έγκυρης αξιολόγησης συγκεκριμένων και στοχευμένων συμπεριφορών που είναι σημαντικές για το ρόλο, σε σύντομο χρόνο. Η χρήση του UCA αποτελεί παγκόσμιο best practice για επιλογή υποψηφίων βάση συμπεριφορών χωρίς να είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση συνέντευξης.

SHL PLATFORM

To UCA:

  • Αξιολογεί συγκεκριμένες συμπεριφορές και όχι γενικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

  • Εξασφαλίζεται η μέτρηση αποκλειστικά των συμπεριφορών που είναι σημαντικές για τον τομέα.

  • Αποτελείται από επιστημονικά ελεγμένα ερωτήματα και, επομένως, δεν απαιτεί δοκιμαστική συμπλήρωση.

  • Κάθε ερωτηματολόγιο μπορεί να αξιολογήσει έως 32 συμπεριφορές.

  • Η συμπλήρωση διαρκεί 10-17 λεπτά.

  • Παράγει συνολικό score, αλλά και αναλυτικά scores ανά συμπεριφορά.

  • Η συμπλήρωση μπορεί να πραγματοποιηθεί από οποιαδήποτε συσκευή.

  • Η forced-choice μορφή συμπλήρωσης μειώνει τις πιθανότητες παραποίησης των αποτελεσμάτων.


UCF (UNIVERSAL COMPETENCY FRAMEWORK)

2. Κέντρα Αξιολόγησης ή/και Ανάπτυξης (Assessment & Development Center):


Στην εποχή του Skills-Based Hiring, τα κέντρα αξιολόγησης αναδεικνύονται ως ουσιαστικά στοιχεία της διαδικασίας πρόσληψης.


Ένα Κέντρο Αξιολόγησης ή/και Ανάπτυξης (ΚΑ/Α) αποτελείται από δύο ή περισσότερες μεθοδολογίες αξιολόγησης για την παροχή μιας πληρέστερης εικόνας ενός υποψηφίου. Ο συνδυασμός διαφορετικών πηγών ενδείξεων αυξάνει την αντικειμενικότητα της μέτρησης.


Τα κυριότερα χαρακτηριστικά και οφέλη των Κέντρων Αξιολόγησης ή/και Ανάπτυξης περιλαμβάνουν:

  1. Οι αξιολογήσεις γίνονται στη βάση ενός αριθμού κριτηρίων ή/και επαγγελματικών δεξιοτήτων.

  2. Χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός εργαλείων και μεθοδολογιών αξιολόγησης, για να διασφαλιστεί η εκτενής κάλυψη των χαρακτηριστικών και δεξιοτήτων και να αυξηθεί η αξιοπιστία των μετρήσεων. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τεστ, συνεντεύξεις, ερωτηματολόγια, καθώς και συμπεριφορικές ασκήσεις προσομοίωσης.

  3. Η συμμετοχή ενός αριθμού αξιολογητών ή/και παρατηρητών αυξάνει την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία της διαδικασίας.


Κατεβάστε τον Πρακτικός Οδηγό Αξιολογητή και μάθετε περισσότερα για τα Κέντρα Αξιολόγησης ή/και Ανάπτυξης (Assessment & Development Center).


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το skills-based hiring και τις μεθοδολογίες μας επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.


bottom of page