top of page

Potential Fit: Ας ξανασκεφτούμε πώς εντοπίζουμε τους μελλοντικούς leaders


Potential Fit

Οι οργανισμοί που αυτοπροσδιορίζονται ως ευέλικτοι, αξιοποιούν το μοντέλο Potential Fit στα ηγετικά τους στελέχη με σκοπό τη βέλτιστη αξιοποίηση των ικανοτήτων και των ταλέντων τους.


Στον ταχύτατα εξελισσόμενο κόσμο της εργασίας, πολλοί οργανισμοί υφίστανται κάποια μορφή μετασχηματισμού. Για να υλοποιηθούν με επιτυχία αυτές οι σημαντικές και μερικές φορές συνεχείς αλλαγές, απαιτείται η ύπαρξη μιας ικανής ηγετικής ομάδας.


Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι: πώς μπορούν οι οργανισμοί να διασφαλίσουν ότι οι ηγέτες τους είναι ικανοί να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σημερινού εργασιακού περιβάλλοντος;


Η απάντηση βρίσκεται στο να κατανοήσουν τα συγκεκριμένα πλαίσια μέσα στα οποία οι ηγέτες μπορούν να διαπρέψουν στο περιβάλλον εργασίας. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος των οργανισμών δεν διαθέτει κάποιον επίσημο τρόπο να ορίσει το πλαίσιο του ρόλου ενός ηγέτη ή τα χαρακτηριστικά τα οποία χρειάζεται να κατέχει ένα ηγετικό στέλεχος. Συνεπώς, άτομα που ταιριάζουν αρκετά παραβλέπονται, ενώ άλλοι χωρίς τα κατάλληλα προσόντα προάγονται σε αυτούς τους ρόλους.


Tο μεγαλύτερο μέρος των οργανισμών δεν διαθέτει κάποιον επίσημο τρόπο να ορίσει το πλαίσιο του ρόλου ενός ηγέτη ή τα χαρακτηριστικά τα οποία χρειάζεται να κατέχει ένα ηγετικό στέλεχος.

Επομένως, ένα επιτυχημένο succession planning για μια θέση δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψιν μόνο την προηγούμενη απόδοση και τα επιτεύγματα ενός ατόμου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υιοθέτηση μιας παραδοσιακής προσέγγισης για τον εντοπισμό των leaders μπορεί να καταλήξει ως μία αντιπαραγωγική και να περιορίσει τη δυνατότητα επιλογής υποψηφίων που θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικοί ηγέτες.


leader and potential fit

Γιατί το potential fit είναι ο νέος τρόπος για τον εντοπισμό των ηγετών.


Η αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο εντοπίζονται οι ηγέτες είναι ουσιώδης για να αξιοποιηθεί πλήρως το ηγετικό ταλέντο κάποιου.


Χρησιμοποιώντας το potential fit, οι οργανισμοί μπορούν να εντοπίσουν άτομα που ενδεχομένως να μην έχουν ακολουθήσει μια παραδοσιακή πορεία στην καριέρα τους, αλλά που διαθέτουν τις απαραίτητες προοπτικές για να γίνουν εξαιρετικοί ηγέτες.


Πράγματι, η έρευνα μας υποδεικνύει ότι οι αποφάσεις σχετικά με το succession planning γίνονται 4 φορές πιο ακριβείς, όταν λαμβάνεται υπόψη αυτό το πλαίσιο.


Για να υλοποιήσουν αυτήν την προσέγγιση, οι οργανισμοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αξιολογήσεις και εργαλεία, για να εντοπίσουν το potential fit ενός ατόμου στα διάφορα πλαίσια ηγεσίας (όπως η ηγεσία μιας διαπολιτισμικής ομάδας ή η διαχείριση ενός ευρέος φάσματος project). Ενσωματώνοντας το potential fit στην ηγεσία, οι οργανισμοί μπορούν να αξιοποιήσουν ένα ευρύτερο φάσμα ταλέντων και να δημιουργήσουν μια πιο diverse και inclusive ομάδα ηγεσίας.


Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η IBM η οποία έχει εξελιχθεί από μια τεχνολογική εταιρεία σε μια "εταιρεία επίλυσης προβλημάτων". Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη που αυτή η ίδια νοοτροπία ανάπτυξης εφαρμόζεται και στον τρόπο με τον οποίο εντοπίζει τα ταλέντα για τους κρίσιμους ρόλους στα ηγετικά και διευθυντικά επίπεδα. Όπως και πολλοί άλλοι οργανισμοί, η IBM αναζητούσε έναν πιο αντικειμενικό τρόπο για να μπορεί να αναγνωρίζει πιθανούς εσωτερικούς υποψηφίους, με τον στόχο να αναδείξει τα κρυμμένα διαμάντια. Επομένως, συνεργάστηκε μαζί μας αξιοποιώντας το potential fit στα πλαίσια της ηγεσίας της.


Στο ίδιο πλαίσιο βρίσκεται και η συνεργασία μας με το Βασιλικό Ναυτικό (Royal Navy) του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο χρησιμοποιήσε το Leadership Development και δημιούργησε το κατάλληλο σχέδιο διαδοχής για το talent pool του. Ο πλοίαρχος (Dr) Mike Young MBE αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η συνεργασία με την SHL συνέβαλε σημαντικά στη βελτίωση της κατανόηση του ανθρώπινου δυναμικού τους. Διαβάστε το success story εδώ και μάθετε περισσότερα.


Επιπλέον, μπορείτε να παρακολουθήσετε το webinar μας Transform Your Talent Management with the SHL Insights Platform και να δείτε πως η πλατφόρμα μας σας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίζετε άμεσα και με ακρίβεια τους ανθρώπους που ταιριάζουν καλύτερα σε νέους ρόλους και προκλήσεις, ακόμα και αν οι ανάγκες και οι στόχοι του οργανισμού σας αλλάζουν συνεχώς.


Μάθετε περισσότερα για το succession planning και πώς μπορείτε να το ενσωματώσετε και εσείς στον οργανισμό σας.

bottom of page