top of page

Soft Skills στον Τουρισμό: Το Κλειδί για Ανθρώπινη Εξέλιξη και Επαγγελματική Ανέλιξη


Soft Skills στον τουριστικό κλάδο



Ο Μάριος Μελανίδης, Cyprus Country Partner της Evalion-SHL Greece and Cyprus, συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα: “Τουρισμός και Ανθρώπινο Δυναμικό” που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Νεάπολις στις 31/10/2023.
Τοποθετήθηκε σχετικά με τα soft skills και ποια είναι αυτά που είναι σημαντικό να διαθέτουν σήμερα τα στελέχη του τουριστικού κλάδου, τα οποία επιθυμούν να εξελιχθούν σε ανώτερα ιεραρχικά επίπεδα.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την τοποθέτηση του.

Καθώς προχωράμε σε μια εποχή που η αγορά εργασίας υφίσταται συνεχείς μεταβολές, η συζήτηση γύρω από τις απαραίτητες δεξιότητες γίνεται το κεντρικό θέμα. Η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί ζωτικό παράγοντα για την επιτυχία σε κάθε τομέα εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η παρακάτω συζήτηση περί soft skills αναδεικνύει τη σημασία τους στην επαγγελματική πρόοδο, με εστίαση στον τουριστικό κλάδο. Αναδεικνύονται 8 βασικές δεξιότητες που όχι μόνο ενισχύουν την επίδοση στον εργασιακό τομέα, αλλά επίσης συνεισφέρουν στην προσωπική ανάπτυξη, δημιουργώντας θετικά περιβάλλοντα και επιτυχημένες σχέσεις σε κάθε πτυχή της ζωής.


Ορισμός των Soft Skills

Τα soft skills αναφέρονται ουσιαστικά σε διαπροσωπικές δεξιότητες οι οποίες βοηθούν τους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Πιο συγκεκριμένα, είναι δεξιότητες οι οποίες βοηθούν να υποκινούμε τα μέλη της ομάδας μας, να επεκτείνουμε το επαγγελματικό μας δίκτυο και να κτίζουμε εμπιστοσύνη με τους πελάτες μας. Τα soft skills είναι πάρα πολύ σημαντικά σε κάθε τομέα της οικονομίας, αλλά ακόμη περισσότερο στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος εξαρτάται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό από το πως επικοινωνούμε, πως πείθουμε και πως διατηρούμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας. Η βασική διαφορά μεταξύ των soft skills και των hard skills, είναι ότι τα hard skills, όπως για παράδειγμα οι γνώσεις λογιστικής, οι γνώσεις προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, κλπ, είναι industry specific, μεταφέρονται μόνο μέσα στον ίδιο τομέα, και αποκτούνται μέσω σπουδής, εκπαίδευσης, μελέτης, κλπ. Σε αντίθεση, τα soft skills συχνά έχουν να κάνουν με το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του ατόμου και μεταφέρονται σε οποιονδήποτε τομέα της οικονομίας εργαστούμε, δηλ. δεν είναι industry specific. Τα soft skills είναι πάρα πολλά, αλλά θα επικεντρωθώ σε 8, τα οποία θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικά για νέους ανθρώπους που επιθυμούν να εξελιχθούν σε ανώτερα ιεραρχικά επίπεδα στον τουριστικό τομέα:

1. Συναισθηματική Νοημοσύνη (Emotional Intelligence)

Έχει να κάνει με το πόσο ευφυές είναι κάποιο άτομο να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του. Είναι βασικά η ικανότητα του ατόμου να κατανοεί και να διαχειρίζεται τα δικά του συναισθήματα, καθώς επίσης και των άλλων ανθρώπων γύρω του. Η συναισθηματική νοημοσύνη σήμερα, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας δεξιοτήτων που απαιτούνται από άτομα που αναλαμβάνουν διευθυντικές/ηγετικές θέσεις.

2. Ενσυναίσθηση (Empathy)

3. Επικοινωνία και Ενεργή Ακρόαση (Active Listening)

4. Αυθεντικότητα

5. Ενδιαφέρον (Care)

6. Δεξιότητες Δικτύωσης (Networking Skills)

7. Διαχείριση Χρόνου

8. Θετική Στάση και Νοοτροπία Ανάπτυξης (Can-do Attitude and Growth Mindset)

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι τα 8 soft skills που έχω αναφέρει σε συντομία, είναι δεξιότητες οι οποίες έχουν πρακτική εφαρμογή και στην καθημερινή/προσωπική/οικογενειακή μας ζωή.


Εφαρμόζοντας αυτές τις δεξιότητες, τόσο στον εργασιακό χώρο, όσο και στην προσωπική μας ζωή, ενισχύουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και καλλιεργούμε ένα ευχάριστο κλίμα συνεργασίας, ηρεμίας, αλληλοκατανόησης, αλληλοσεβασμού και αλληλοεκτίμησης, με πολύ θετικά αποτελέσματα για όλους.




bottom of page