top of page

5 HR Trends για το 2023 που πρέπει να γνωρίζετε


Πώς θα μοιάζει το τοπίο για τον κλάδο του HR το 2023; Αυτή είναι μια ερώτηση που απασχολεί πολλούς επαγγελματίες του τομέα, καθώς επιδιώκουν να παραμένουν ενημερωμένοι και να εξασφαλίσουν ότι οι οργανισμοί τους είναι προετοιμασμένοι για όποιες αλλαγές μπορεί να επέλθουν.Το τμήμα HR ενός οργανισμού είναι υπεύθυνο για ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από την πρόσληψη εργαζομένων μέχρι τη διαχείριση μισθοδοσίας και παροχών. Είναι επίσης υπεύθυνο για τη δημιουργία ενός ασφαλή και άνετου χώρου εργασίας για τους εργαζομένους. Επιπλέον, μπορεί να είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των αρχείων των εργαζομένων και την παροχή υποστήριξης σε αυτούς που έχουν ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τη δουλειά τους.


Ο κλάδος του HR είναι ταχέως εξελισσόμενος και διαμορφώνεται συνεχώς από τις νέες τάσεις και τις εξελίξεις. Καθώς προχωράμε στο 2023, υπάρχουν αρκετές τάσεις που αναμένεται να διαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί προσεγγίζουν το ανθρώπινο δυναμικό τους.


Σε αυτό το blog, οι recruiters και οι HR professionals θα μάθουν τις 5 κορυφαίες επερχόμενες τάσεις στο HR που πρέπει να λάβουν υπόψη το 2023.Παρακάτω παρουσιάζονται τα top 5 HR trends για το 2023.


1. Εστίαση στην ευεξία των εργαζομένων

Μία από τις μεγαλύτερες τάσεις στο HR για το 2023 είναι η έμφαση στην ευεξία των εργαζομένων. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από την ψυχική και σωματική υγεία μέχρι την οικονομική ευεξία και την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Οι εταιρείες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η επένδυση στην ευημερία των εργαζομένων τους μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της παραγωγικότητας, μειωμένες ώρες απουσίας από την εργασία τους και χαμηλότερα ποσοστά αποχωρήσεων. Το 2023 αναμένεται να δούμε περισσότερους εργοδότες να αναζητούν τρόπους προκειμένου να βοηθήσουν στην προώθηση της ευεξίας των εργαζομένων. Μερικοί από αυτούς είναι τα μαθήματα διαλογισμού, ευέλικτα ωράρια εργασίας και καλύτερο προγραμματισμό των οικονομικών πόρων για να βοηθήσουν στην προώθηση της ευεξίας των εργαζομένων.


2. Μεγαλύτερη έμφαση στη διαφορετικότητα και την ένταξη

Μια άλλη τάση που αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται το 2023 είναι η έμφαση στη διαφορετικότητα και την ένταξη. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τη φυλή και την εθνικότητα, αλλά και πράγματα όπως το φύλο, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και οι ικανότητες των εργαζομένων. Οι εταιρείες αναγνωρίζουν ότι η ύπαρξη διαφορετικού εργατικού δυναμικού δεν είναι μόνο ηθικά σωστό, αλλά οδηγεί επίσης σε καλύτερη λήψη αποφάσεων και βελτιωμένη απόδοση. Έτσι θα δείτε περισσότερες εταιρείες να εφαρμόζουν προγράμματα και πρωτοβουλίες για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ένα πιο διαφοροποιημένο ανθρώπινο δυναμικό.

3. Η τεχνητή νοημοσύνη στο HR

Ένα ακόμα γεγονός που θα διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στο HR το 2023 είναι και η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Ένα παράδειγμα είναι τα chatbots, τα οποία μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις εργαζομένων, αλγορίθμους που βοηθάνε στην πρόσληψη και επιλογή, ακόμη και συστήματα διαχείρισης της απόδοσης των εργαζομένων. Αν και υπάρχουν σίγουρα ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο HR, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι έχει τη δυνατότητα να κάνει το HR πιο αποτελεσματικό.


4. Αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας

Η πανδημία έχει επιταχύνει την τάση της εξ αποστάσεως εργασίας και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023. Πολλές εταιρείες συνειδητοποιούν ότι η εξ αποστάσεως εργασία οδηγεί σε αύξηση της παραγωγικότητας. Σύμφωνα με την έρευνα της Future Forum οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι είχαν 4% περισσότερη παραγωγικότητα, απ’ ότι αυτοί που είναι on-site καθημερινά.

Η έρευνα επίσης έδειξε πως οι εργαζόμενοι που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν:


Έτσι, το 2023 περισσότερες εταιρείες θα προσφέρουν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, όπως εξ αποστάσεως εργασία και ευέλικτο ωράριο, για να καλύψουν τις ανάγκες των εργαζομένων τους. Το ερωτηματολόγιο Remote WorkQ θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα δυνατά σημεία και τα σημεία προς ανάπτυξη των ατόμων βάσει των competencies που είναι απαραίτητα για την επιτυχία στο νέο περιβάλλον της απομακρυσμένης εργασίας.


5. Προτεραιότητα η μάθηση και η ανάπτυξη των εργαζομένων

Μια άλλη τάση που θα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία το 2023 είναι η έμφαση στη μάθηση και την ανάπτυξη των εργαζομένων. Οι εταιρείες αναγνωρίζουν ότι η επένδυση στις δεξιότητες και τις γνώσεις των υπαλλήλων τους μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της απόδοσης τους, σε αυξημένη αφοσίωση και χαμηλά ποσοστά αποχώρησης. Περισσότεροι εργοδότες μέσα στο 2023 αναμένεται να προσφέρουν προγράμματα κατάρτισης, mentoring και coaching για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους τους να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να επιτύχουν στους ρόλους τους.

Όλες αυτές οι τάσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της ευεξίας, της διαφορετικότητας, της ένταξης των εργαζομένων αλλά και της ανάπτυξης τους μέσα στο πλαίσιο της εργασίας τους. Οι εταιρείες που μπορούν να προσαρμοστούν και να εφαρμόσουν αυτές τις τάσεις θα είναι σε θέση να προσελκύσουν και να διατηρήσουν κορυφαία ταλέντα, να βελτιώσουν τη δέσμευση και την απόδοση των ήδη εργαζομένων τους και τελικά να οδηγηθούν στην επιχειρηματική επιτυχία.

Comments


bottom of page