top of page

Persona: Η αλήθεια για τα ερωτηματολόγια προσωπικότητας

Έγινε ενημέρωση: 11 Ιουν 2021


Πώς να ενισχύσετε τη Διαφορετικότητα (Diversity) στην επιλογή προσωπικού

Στους περισσότερους αρέσουν οι σειρές που προκαλούν τα συναισθήματα και τη σκέψη μας. Σε αυτήν την αρχή βασίζεται η νέα σειρά της HBO "Persona: The Dark Truth behind personality tests" που υπόσχεται να φέρει στο φως τη σκοτεινή πλευρά των ερωτηματολογίων προσωπικότητας. Η νέα παραγωγή εστιάζει στο Myers-Briggs Type Indicator (MBTI), όμως θίγει ευρεία θέματα για τη χρήση ερωτηματολογίων προσωπικότητας κατά την επιλογή προσωπικού και τις διακρίσεις που δημιουργεί η χρήση τους, ειδικά με την προσθήκη της τεχνητής νοημοσύνης (AI).


Όπως οι περισσότερες σειρές που είναι προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, έτσι και η Persona παρουσιάζει ένα δραματικό τόνο για να κερδίσει το ενδιαφέρον του θεατή. Η δική μας προσέγγιση θα είναι πιο επιστημονική και βασισμένη στην εμπεριστατωμένη εμπειρία μας στη χρήση ερωτηματολογίων προσωπικότητας κατά την επιλογή και ανάπτυξη προσωπικού.


Αρκετές φορές μια μεθοδολογία αξιολόγησης μπορεί να είναι αναξιόπιστη. Αυτή είναι η αλήθεια, δυστυχώς. Η αγορά των ψυχομετρικών εργαλείων είναι κατά κύριο λόγο μη ελεγχόμενη, καθώς δεν υπάρχει κάποιος διεθνής οργανισμός που εγκρίνει ένα ψυχομετρικό εργαλείο πριν κυκλοφορήσει. Φυσικά, υπάρχουν αναγνωρισμένοι οργανισμοί που ελέγχουν τις ιδιότητες των ψυχομετρικών εργαλείων, όπως το British Psychological Society, όμως αυτό γίνεται προαιρετικά και δεν αποτελεί τον κανόνα. Ως αποτέλεσμα, από τη μια πλευρά υπάρχουν τα ψυχομετρικά εργαλεία που βασίζονται σε πολυετείς έρευνες και μελέτες και από την άλλη πλευρά υπάρχουν τα ψυχομετρικά εργαλεία χωρίς ιδιαίτερο υπόβαθρο που κατασκευάζονται από εταιρείες που επιθυμούν να εισέλθουν σε αυτήν την αγορά.


Τι πρέπει να προσέχω όταν χρησιμοποιώ ερωτηματολόγια προσωπικότητας στην επιλογή προσωπικού;


 

Πώς να ενισχύσετε τη Διαφορετικότητα (Diversity) στην επιλογή προσωπικού
Persona: The Dark Truth behind personality tests, HBO

Δεν είναι όλα τα ερωτηματολόγια προσωπικότητας ίδια


Ας ξεκινήσουμε από έναν πολύ βασικό σημαντικό διαχωρισμό. Υπάρχουν 2 βασικές κατηγορίες ερωτηματολογίων προσωπικότητας, τα Type-based που κατατάσσουν τους ανθρώπους σε μια κατηγορία χαρακτηριστικών και τα Trait-based που παρουσιάζουν τα αποτελέσματα του ατόμου σε μια σειρά χαρακτηριστικών. Πολυάριθμες έρευνες έχουν αποδείξει ότι αν και τα type-based ερωτηματολόγια βοηθούν στην αποτύπωση της προσωπικότητας του ατόμου, δεν είναι κατάλληλα για την επιλογή προσωπικού. Το MBTI αποτελεί type-based ερωτηματολόγιο. Τα trait-based ερωτηματολόγια, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τις αποφάσεις στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού.


Χρησιμοποιήστε πολλαπλές μεθοδολογίες αξιολόγησης


Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο που απαιτεί προσοχή όταν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε ερωτηματολόγια προσωπικότητας στην επιλογή προσωπικού. Τα ερωτηματολόγια προσωπικότητας πρέπει να αποτελούν μέρος ενός συνόλου μεθοδολογιών αξιολόγησης όταν πρόκειται για διαδικασία επιλογής! Ως ερωτηματολόγια αυτοαναφοράς, δεν αποτελούν screening tool και θα πρέπει να συνδυάζονται πάντα τουλάχιστον με μια συνέντευξη για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα τους. Ιδανικά, πριν χορηγήσουμε τα ερωτηματολόγια θα πρέπει να ορίσουμε τα σημαντικά competencies για τη θέση και έπειτα να επιλέξουμε τις μεθοδολογίες που θα αξιοποιήσουμε για να τα αξιολογήσουμε και σε ποια σημεία των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου προσωπικότητας θα εστιάσουμε. Στο τέλος, τα ευρήματα συνδυάζονται και αυξάνεται η αποτελεσματικότητα των αποφάσεων μας.




Η αξιολόγηση της προσωπικότητας θα πρέπει να βασίζεται σε ένα ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο. Δυστυχώς αυτό δεν αποτελεί τον κανόνα στα ερωτηματολόγια προσωπικότητας, όπου αρκετές φορές η σημασία δίνεται κυρίως στην εμφάνιση και στην ευκολία συμπλήρωσης, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχο επιστημονικό υπόβαθρο. Σίγουρα ένα ερωτηματολόγιο προσωπικότητας του οποίου η συμπλήρωση διαρκεί 10 λεπτά ακούγεται ελκυστικό, αλλά παρέχει αξιόπιστα και χρήσιμα αποτελέσματα; Ένα ψυχομετρικό εργαλείο αμφιβόλου αξιοπιστίας μπορεί να φαίνεται ίδιο ή ακόμα και καλύτερο με ένα εργαλείο που κρύβει πίσω του πολυάριθμες έρευνες και εκατομμύρια δεδομένα.


Υπάρχουν κατασκευαστές ερωτηματολογίων προσωπικότητας που μπορούν να επιδείξουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα από τη χρήση των εργαλείων τους μέσω μακροχρόνιων συνεργασιών και μέσω ερευνών που διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα και την παροχή ίσων ευκαιριών στους υποψηφίους.

Η εταιρεία μας αποτελείται αποκλειστικά από εργασιακούς ψυχολόγους και παρέχει μερικά από τα κορυφαία ψυχομετρικά εργαλεία παγκοσμίως. Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε να πετύχετε τους στόχους σας.

bottom of page